Kopzorgen

Door HetGezegde op dinsdag 31 oktober 2017 11:25 - Reacties (28)
Categorie: Discussie, Views: 3.924

Deze week kwam er in de gemeente Hulst naar boven dat "we" minder afval mogen produceren.
Blijkbaar produceren wij 236KG aan afval op jaarbasis per persoon. Dit zou 36KG meer zijn dan het landelijk gemiddelde.
We moeten in 2020 naar 100KG per persoon en dat wil men bereiken door beter te scheiden bij de bron: thuis dus.

Helemaal prima, goed initiatief. Lekker scheiden en dan nog lekkerder recyclen. Toch?
Kijk eens op tafel bij je (zondag)ontbijt: de tafel staat waarschijnlijk vol met plastic zakjes voor de ham/kaas en papier/plastic verpakkingen voor hagelslag.
Dit blijft zo in de winkel te koop en dit blijft dus optellen aan de afval stapel, of ik nu scheid of niet. Op deze manier komen wij niet aan die 100KG per persoon per jaar.
Moeten wij toch die 100KG halen in 2020, dan belandt er een groot deel in de berm of onder de grond. Want ja, een boete. Wie zit daar nu op te wachten?
We level allemaal dusdanig kortzichtig in het "nu". Waarom zouden we moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Over 100 jaar zijn we er toch niet meer.
Nee.

Met wat simpel Google werk blijkt ook dat er maar weinig plastic daadwerkelijk wordt gerecycled. Als de olieprijs laag is, is het gunstiger om nieuw plastic te produceren.
Want ja, de olieprijs is laag, dus kiezen we voor de goedkoopste oplossing. Lekker kortzichtig.
Nee.
Volgens Van Gansewinkel liggen er loodsen vol met plastic dat moet worden gerecycled, maar het gebeurt gewoonweg niet.
Verbranden is dan de enige oplossing.

Om beide problemen aan te pakken, zou ik met mijn Tupperwaretm bakje naar de supermarkt moeten gaan en zelf mijn hagelslag/sla/etc. af moeten wegen.
Kan dat? Nee. Dus blijven wij verpakkingen kopen en ze, gescheiden of niet, aan de stapel toevoegen waardoor we hoe dan ook boven de 100KG per persoon uit komen.

Wat wel gebeurt is dat klanten bij een slager hun eigen bakjes/potjes meenemen en deze laten vullen. Da's prima natuurlijk, maar helaas op een te kleine schaal.

Het plastic dat wel wordt gerecycled, wordt maar één keer gerecycled. Vaak tot een plastic bermpaaltje. Daarna is het recyclen over.
Papier kan wat langer gerecycled worden, door er steeds nieuw papier aan toe te voegen. Tot het uiteindelijk de WC in belandt.

Kortom: wat kunnen wij hier nu aan doen?
Behalve met je eigen bakjes naar de bakker, slager en kaasboer, niet veel.

Het probleem moet, zoals het nu wel wordt gedaan, niet enkel bij de consument worden gelegd.
Natuurlijk gooien wij veel weg, maar een kast vol afgewassen boterpotjes om eten in te kunnen invriezen, heeft ook een limiet. De rest moet dus weg.
En het recyclen van plastic, zoals nu in steeds meer huishoudens wordt gedaan, heeft dus ook weinig nut.
Ik vraag me af of de bedenkers van deze schijn oplossingen wel weten waar ze over praten?

Vroeger (nog niet zo heel lang terug) werd bijvoorbeeld vrijwel alle zuivel in glazen flessen gedaan.
Glas kan eeuwig worden gerecycled, maar het zal qua productieproces en vervoer te duur zijn.

Dus allemaal leuk en wel zulke plannen, maar niemand weet volgens mij echt wat de oplossing is.
Ik zeg niet dat ik het wel weet, maar ik zeg wel dat de bal bij de fabrikant ligt. Als zij nu eens minder plastic zouden gebruiken om hun producten te verpakken (en soms dubbel te verpakken), dan zou dit al enorm veel uitmaken.

Wat denken jullie?
Kunnen wij hier iets aan veranderen?
Hoe zorgen we ervoor dat de fabrikanten minder plastic aan ons verkopen?

Gratis winkelen mogelijk door foutief ruilsysteem?

Door HetGezegde op maandag 14 november 2016 16:03 - Reacties (33)
Categorie: Tut-not-rials, Views: 8.564

Laten we voorop stellen dat hetgeen waar mijn hersens nu aan ten onder gaan niet legaal is. Ik heb het me alleen al regelmatig afgevraagd en vraag het me eigenlijk alleen af wanneer ik weer eens in de HEMA ben.

Zo ook gisteren. En vandaag. Want gisteren kocht ik daar een pyjama broek voor de koude winterdagen. Maat M - moet groot genoeg zijn - dit is doorgaans mijn maat. Thuis aangetrokken; way-to-strak. Prima. Ik vandaag het tasje, de verpakking, het bonnetje en ook de pyjama broek meegenomen naar school en na school door de regen langs de HEMA gefietst.

Loop daar rond, bedenkend waar deze broeken zich ook alweer bevonden. Gevonden. Dan maar een maatje XL - te groot is niet erg en als alternatief hing er een S - gaat 'm zeker niet worden. Op naar de kassa en ruilen maar. Niks aan het handje, niks illegaals.

Maar. En ik zeg "maar" en niet "toen" - ik heb dit nog niet gedaan, enkel bedacht.
Stel. Je gaat naar de HEMA, koopt die pyjama broek die prima past (dus direct een XL in mijn/dit geval), bewaart het bonnetje en slaapt er eens in. Conclusie: past. Top.
Toch ga je naar de HEMA, loopt een rondje, neemt zo'n XL uit het rek en gaat daarmee, samen met je bonnetje naar de kassa: sorry mevrouw, dit is toch niet wat ik zocht. Kan ik mijn geld terug krijgen?. Vrouw neemt broek aan, scant deze en er verschijnt -€15 op het scherm. Zij betaalt je terug en jij loopt de winkel uit.

Winkels die geen geld terug geven, kunnen je direct laten ruilen voor iets anders: een tweede pyjama broek in een andere kleur bijvoorbeeld.

Dit fenomeen zal in meerdere, vooral kleinere winkels moeten werken. Maar, aangezien ik zelf ook werkzaam ben in de retail - hoe voorkom je dit? Overal een tag aan hangen? Duur grapje.

En dit kan toch niet zo gemakkelijk zijn als ik mij hierboven bedenk?

Facebook en haar eeuwig durende, eindeloze discussies

Door HetGezegde op donderdag 8 september 2016 20:31 - Reacties (4)
Categorie: Discussie, Views: 1.764

Gebruiken doe ik het niet zoveel meer: Facebook. Het is dat ik plots denk: oh ja, daar is ook nog een deel van mij aanwezig. Ook heb ik het nodig voor school - het is nu gelukkig (nog) vakantie.

Want het is het Facebookpubliek dat hier voor zorgt. Alleen de mooiste of verdrietigste momenten worden gedeeld, nagenoeg iedereen is like-geil en nieuwsartikelen van De Speld komen nog geloofwaardiger over. Ik heb het dan nog niet eens over de reacties op zulke artikelen gehad. In Nederland heeft iedereen een mening, althans dat zou zo moeten zijn. Maar ik ben van mening dat niet iedereen zijn mening zomaar moet geven. Soms (vaak) is het beter om 'm gewoon, netjes voor je te houden.

Dit artikel is vooral geschreven om de kriebels in m'n vingers weg te typen. Ik heb bij zulke "domme" (relatief) reacties elke keer weer de neiging mee te discussiëren of juist een discussie aan te wakkeren. Elke keer weer ben ik blij dat ik het heb kunnen weerstaan. Vandaar dus dit gekrabbel met een knipoog. Lees gerust verder.


Even dieper in op het onlangs verschenen artikel van de NOS:
Moeder schrijft emotionele brief aan dief: geef mijn telefoon terug
https://www.facebook.com/nos/posts/1440805602601660

"Jij hebt al mijn herinneringen voor mijn dochters gestolen die voor jou geen waarde hebben, maar voor mij onbetaalbaar zijn." Dat schrijft een vrouw uit Zoetermeer aan een dief die haar van haar telefoon beroofde.

De brief hangt bij de parkeerplaats waar de dief toesloeg. Maandag was de moeder haar boodschappen aan het inladen toen plotseling haar tas werd gestolen. De dief zette de tas terug bij een bushalte, maar de telefoon was er toen al uitgehaald. Ook het geld zat er niet meer in.

"Dit doet erg veel pijn"

"Mijn geld mag je houden. Maar je hebt grote problemen veroorzaakt door mijn telefoon mee te nemen. Er staan erg veel foto's op van mijn mooie dochters en ook van mijn overleden dochter. Deze foto's heb ik alleen op mijn mobiele telefoon staan", aldus de moeder in de brief. "Anderhalf jaar met mooie herinneringen heb jij in een seconde kwijt gemaakt voor mij. Dit doet erg veel pijn."

De vrouw hoopt dat de dief de telefoon alsnog teruggeeft. Omroep West schrijft dat het gaat om een Samsung Note 4 in een lichtblauw hoesje.
Ik citeer en ik citeer zomaar een greep de reacties, waarbij vooral van het cursief gedrukte mijn broek afzakt :
Jan: Geef terug als je een gevoel heb voor deze moeder

Klaas: ja, die dief zal er mee zitten... 99% kans op een licht getinte en je weet hoeveel respect dat volk heeft.

Kees: Ik denk dat die licht getinten waar jij het over hebt meer respect hebben voor moeders dan jij ooit zult hebben. Racist.

Jan: Getint of niet blijf een vuile dief En dat kan niemand ontkennen
Karel: Da's ook heel erg dom. Je moet nooit belangrijke gegevens op je telefoon zetten. Altijd meteen naar je PC overzetten...

Aard: Tot ze jouw pc stelen

Sten: Mensen horen gewoon van je spullen af te blijven.

Henk: Als extra maatregel kan je voor jou belangrijke foto's enzo ook op een usb stick of externe hardeschijf zetten en goed opbergen. Als je pc dan gestolen wordt heb je die nog :)

Karel: Henk Ja, back ups moet je zowiezo maken... Maar heel veel mensen onderschatten de waarde van hun persoonlijke digitale archief...

Karel: Sten ja, als ze dat nou eens deden..Beetje dom commentaar.

Karel: Aard Minder makkelijk dan een telefoon jatten..
Jean-Marie: Hoe erg ook , die foto's hadden eigenlijk ook allang op een ding op geslagen moeten worden ... los van de diefstal, wat als je telefoon crashed, ben je het wederom kwijt... hoop op terug vondst van de tel , inclusief foto's

Paulo: blaming the victim?
Jaap: Ik ben bang dat de dief bij de telefoon allang al een hard reset heeft uitgevoerd en als me mevrouw een sd kaartje had die allang als is geformatteerd dus zo een oproep is helaas nutteloos

John: Wat nou als het om een i phone gaat, wat niet in aanmerking komt voor een sd kaart? Want bij een i phone heb je geen externe geheugen maar alleen een interne geheugen.

Jaap: Er staat toch duidelijk dat het om een samsung note 4 gaat

Jaap: En verder heb ik geen ervaring met apple maar als het goed is moet alles verwijderd zijn na een hard reset

Peter: Apple heeft een cloud waar (als je het aan hebt staan) alles op komt te staan.
Welk Apple apparaat ik ook pak en ik log in met mijn gegevens dan krijg ik precies dezelfde gegevens als dat ik had.
Dus als je je foto's is die cloud heb staan en krijg een nieuwe telefoon staan ze daar dus automatisch ook op.

Jaap: Ja dat heeft samsung ook maar dan moet dat wel aan staan
Tom: Dom, ze had een back-up moeten maken.

Arie: Jouw reactie is nog dommer

Tom: Een telefoon kan ook stuk gaan en je kunt m ook verliezen. En hij kan óók gestolen worden. Dáárom moet je je foto's opslaan ergens anders. ( zeker als er foto's van je overleden kind opstaan)

Maarten: Helemaal mee eens, komt zovaak in het nieuws, men besteed geen aandacht aan het fatsoenlijk organiseren en back-uppen van bestanden / documenten / foto's..
"Dat gebeurt mij niet".. Totdat het wel gebeurt...

Cees: Tom brengt het een beetje bot, maar hij heeft gelijk. Het is niet de schuld van deze vrouw dat haar foto's kwijt zijn (hopelijk tijdelijk!) maar feit is dat het eenvoudig had kunnen worden opgevangen. Niet een gevalletje eigen schuld, wel een waarschuwing voor iedereen die waardevolle foto's enkel digitaal op één plek heeft opgeslagen.

Pim: Niet iedereen weet hoe dit moet. Beetje zeggen dat mevrouw dom is is ook wat kort door de bocht. Mijn moeder (62) heeft sinds een week voor het eerst een smartphone en zou niet eens weten wat een backup is. Gewoon handen af van andermans spullen.

Tom: Ja , sorry, ik bedoel het niet lullig, maar ze had deze foto's op vele manieren kwijt kunnen raken, dus het was niet verstandig om ze enkel op die kwetsbare telefoon te laten staan....

Sjaak: Zo is dat, Pim!
Pjotr: Ik stoor me erg aan hoe er tegenwoordig door mensen word gereageerd. Foto's hadden er al af moeten zijn, dom dit dom dat. Nee, die telefoon had niet gejat mogen worden.
Meisje in tent aangerand. Dom dit dom dat. Nee, zo'n viezerd moet er gewoon van afblijven.
Achterlijk dat je als slachtoffer je mag gaan verantwoorden!!!!!

Ollie: Het is meer én én - aanranding door wildvreemden is iets zeer uitzonderlijks en je kan je daar nauwelijks op voorbereiden, of je moet al een kuisheidsgordel monteren. Je telefoon gejat zien worden, of zelf verliezen, niet. Ze moesten er met hun vieze poten vanaf blijven, maar die vrouw had dus wel degelijk een backup moeten maken.

Pjotr: Maar om dat nu in 100 reacties te vermelden. Ik denk dat ze zich dat allang realiseert dat hoeft ze van niemand meer te horen. Wat dan over blijft aan reacties zouden steunbetuigingen en tips moeten zijn. Mijns inziens
Ik vraag me af: hoe komen zulke mensen nog aan een baan? Hoe houden ze hun vrienden de vriend? Zomaar klakkeloos je mond opentrekken in het "slegtstste Neederlants" ooit gehoord/gezien draagt hier niet aan bij. Alles is vindbaar op het internet, zo ook je reacties onder openbare nieuwsartikelen. Daarnaast is het gewoon schaamtevol wanneer je mening vol typfouten staat. Zo eens een enkele kan iedereen overkomen, maar vaak lijkt het op eerder op lettersoep. Of is de gemiddelde Facebooker dusdanig onwetend? Misschien boeit het ze niet? IDK.

Daarnaast is zowel de dief verkeerd als de mevrouw in kwestie. Waarom laat je je telefoon in je boodschappentas zitten? Hoort die niet (iets veiliger) in je handtas of broekzak? Wellicht in je BH? Belangrijke foto's zet je op meerdere plaatsen. Print ze uit, stuur ze door, zet ze op de mail of in de cloud. Back-uppen. Stel dat je telefoon uit je handen glijdt tijdens het zoeken naar de Karvan Cevitam *pats* - kans is aanwezig dat je dan ook je foto's kwijt bent. En dan is het plots de schuld van Henry John Heinz?

Houd uw mening voor u. En maak back-ups. Zeker van zulke belangrijke gegevens. En leer begrijpend lezen en doe even wat meer moeite om foutloos te typen. Maakt het voor iedereen overzichtelijker.

Ik kan nog prima slapen hoor.

Aloa.

Democratisch Zwarte Piet

Door HetGezegde op dinsdag 17 november 2015 07:30 - Reacties (41)
Categorieën: Discussie, Sinterklaas, Views: 3.156

# Wij wonen in een democratie
De betekenis van een democratie volgens Wikipedia:
"In een democratie is de voltallige bevolking soeverein en is alle autoriteit gebaseerd op de (minstens theoretische) instemming van het volk. Deze bestuursvorm is gebaseerd op het menselijke gelijkheidsideaal. Als iedereen vrij en gelijk in rechten en plichten geboren is (zoals in het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat) dan heeft ook niemand méér recht dan een ander om bepaalde wetten vast te stellen of beslissingen te nemen. Het implementeren van die theorie in de politieke praktijk is vaak niet eenvoudig en kent vele aspecten."

Ik haal in deze quote specifiek het volgende aan: "...dan heeft ook niemand méér recht dan een ander om bepaalde wetten vast te stellen of beslissingen te nemen."

# Hoe gaat het kinderfeest verder...?
Nu even terugkomend op een deel van de titel van deze blog: Zwarte Piet en daarmee ook Sinterklaas en het gehele kinderfeest. Want wat gaat daar nu mee gebeuren?
Jaren wordt er "ja" en "nee" geroepen.
Jaren wordt er "racisme" en "niet zo aanstellen" geroepen.
Jaren lang niets anders dan niet-onderbouwde gezever. Er wordt zomaar wat geroepen, zonder kennis van zaken (dit langs beide kanten). Om erbij te horen, om aandacht te krijgen en om alsof te doen dat je ergens vanaf weet, puur omdat een ander het zegt. Of juist om expres een nutteloze discussie uit te lokken.
Afijn, we bereiken hier niets mee. Enkel meer gezeur en gehaat.

# Ik was blij...
Ik ben zo blij dat ik het Sinterklaas feest in zijn glorie heb mee mogen maken. Toen had je gelukkig nog geen intocht van Sinterklaas met een demonstrerende menigte welke voor of tegen Zwarte Piet was.
Daarbij moet ik zeggen dat ik het eeuwig zonde zou vinden als mijn kinderen (ooit, later) naar de intocht van Sinterklaas kijken en op de achtergrond een menigte "Weg met Zwarte Piet!" of "Zwarte Piet is welkom!" horen joelen. "Maar pappa, waarom is Zwarte Piet niet welkom dan? Hij komt toch met kadootjes?" "Tja..."

# I DON'T GIVE A FUCK
Of het nu Zwarte-, bruine-, oranje-, stroopwafel- of ijslolly Pieten zijn met een Sinterklaas op een paard of ezel, I DON'T GIVE A FUCK. Ik houd van dit mooie kinderfeest; het is een traditie welke hoe dan ook in ere gehouden moet worden, mét of zonder veranderingen.
Want wat lijkt het me heerlijk om mijn kinderen over een paar jaar zoet en voor de gek te houden. Maar, zoals het er nu naar uit ziet, gaat dit niet gebeuren. Eindeloos gezeik.

# Democratische oplossing
Terug naar de democratie waar wij in alle vrijheid in leven. Niemand heeft het recht bepaalde (landswaardige) beslissingen in zijn/haar eentje te nemen. Niemand.
Er zijn mensen die zich druk maken om het (voort)bestaan van Zwarte Piet; de voor- en tegengangers. Ik niet. Ik lig niet wakker van Zwarte Piet, ik lig wakker van het voortbestaan van dit heerlijke kinderfeest. Dus ik heb een voorstel, en hier volgt mijn TV-format:

TV-stem:
"Kijk vanavond om 19.00 uur naar het ontstaan van de Sinterklaas traditie, gevolgd door het Zwarte Pieten debat met de voor- en tegenargumenten over het voortbestaan van Zwarte Piet en wellicht het Sinterklaasfeest om 19.30 uur op Nederland 2"


Een half uur wordt uitgelegd hoe de traditie is ontstaan, zodat de feiten op tafel liggen.

Hierna volgt een debat (zoals bijv. het Lagerhuis-debat) over Zwarte Piet, de Goedheiligman en de gehele traditie. Netjes en gestructureerd mogen de voor- en tegenstanders van deze hele discussie hun mening met argumenten onderbouwen.
Het hele Nederlandse volk heeft hierna een goed beeld en kan (als het goed is) een eigen mening vormen.

Stembiljetten worden uitgedeeld, zoals ook het geval is tijdens een Politieke verkiezing. Elke Nederlander met stemrecht (18+, vaste inwoner) mag stemmen zoals we dit tijdens de verkiezingen doen. Stembiljetten mogen alleen niet uitgewisseld worden om te voorkomen dat ze verkocht worden. Democratisch. Lijkt me een goede oplossing. Een eerlijke uitkomst waar iedereen zich in moet kunnen vinden; het is immers de stem van het volk.
Blijkt daar dan een Zwarte Sint op ooievaar en hamburger Piet uit te komen; geen probleem, want de uitkomst is democratisch beslist.

Hopelijk kunnen we allemaal weer genieten van dit kinderfeest zoals het bedoeld is. Het gaat niet om de kleur van de Pieten of het paard van de Sint, het gaat om het kinderfeest, om de lieve kindjes: een stukje uit onze eigen jeugd.

Dit format is overigens gratis te gebruiken.

Clonen van HDD naar Samsung mSATA

Door HetGezegde op maandag 30 juni 2014 13:07 - Reacties (22)
Categorie: Tutorials, Views: 8.535

Deze post schrijf ik naar aanleiding van de vele vragen die ik gekregen heb op mijn review over de Acer Aspire V5-573G-54208G50aii. Ik heb hier namelijk een mSATA in geplaatst en mijn Windows op deze mSATA geïnstalleerd, maar velen vragen zich af hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen.

Deze post is voornamelijk geschikt voor gebruikers met een laptop, aangezien zij geen Windows dvd ontvangen bij de aanschaf van een laptop. PC gebruikers daarentegen krijgen deze wel mee. Deze handleiding is voornamelijk voor gebruikers van de Acer Aspire V5-573G-54208G50aii en andere modellen in deze serie. De foto's komen namelijk van deze laptop. Bij een andere laptop zal het er daarom geheel anders uitzien. Ik zal de woorden "notebook", "laptop" en "PC" door elkaar gebruiken; hier bedoel ik hetzelfde apparaat mee. Deze verschillende benamingen gebruik ik om onnodige saaiheid te voorkomen :O

Inhoudsopgave
1. Voorbereiding
2. De hardware
3. De driver
4. Clonen
5. BIOS
6. Zonder HDD
7. Mét HDD
8. Formatteren/verwijderen van de partities
9. Alternatieven

Terug naar de inhoudsopgave


1. Voorbereiding
- Bij een nieuwe laptop dien je de recovery gewoon uit te voeren, zodat je binnen Windows 8.1 kunt werken.
- Zorg dat je een mSATA module klaar hebt liggen.
- Ook heb je een kleine kruiskop schroevendraaier nodig, bij voorkeur met een magnetische kop.
- Heb je nog geen Windows 8.1? Zorg er dan voor dat je systeem up-to-date is en ga naar de Windows Store om de update gratis op te halen.
- Maak te allen tijde een back-up van je gegevens voordat je aan je software gaat sleutelen.
- Verdeel op voorhand de hardeschijf in twee partities, waarbij de partitie waar je Windows op staat, kleiner is dan de grootte van je mSATA - Schijfbeheer in Windows.
- Ook kun je voor de zekerheid een backup maken van je licentiecode van Windows. Normaal gesproken wordt deze code vanzelf opgehaald uit het BIOS, maar mocht je zeker willen zijn dan kun je dit programma daarvoor gebruiken.

Terug naar de inhoudsopgave


2. De hardware
Ben je zo ver? Dan gaan we beginnen:
1. Zorg dat de laptop uit staat, klap 'm dicht en draai 'm om; zodat je de onderkant voor je hebt.

2. Verwijder de schroefjes aan de onderkant van de behuizing en leg deze apart.

3. Klik de onderkant van de behuizing van de laptop af, door in een hoek je nagel tussen het zwarte en grijze gedeelte te steken. De behuizing kan licht buigen, maar zorg ervoor dat je niet gaat forceren. Mocht je teveel moeite moeten doen, controleer dan of je alle schroefjes hebt verwijderd.
Let wel op bij de powerbutton; deze komt namelijk door de behuizing heen en op deze plek dien je extra voorzichtig te zijn. Gelukkig gaat de laptop niet aan wanneer hij dicht is en je per ongeluk de powerbutton zou indrukken.

Nu hebben we de binnenkant van de laptop "naakt" voor ons liggen:


Aan de linker kant zit de mSATA aansluiting:


5. Open het doosje van de mSATA, mocht je dit nog niet gedaan hebben (deze foto is een oudere, toen ik nog een Kingston mSATA had. Dat is er direct een van Samsung geworden, i.v.m. de beste prijs/kwaliteit verhouding):


6. De mSATA past maar op één manier:


7. Schroef de mSATA vast door een schroefje van de behuizing te gebruiken. Het is niet erg dat de behuizing één schroefje mist. Wellicht heb je zulke kleine schroefjes thuis liggen, anders kun je naar een computer speciaalzaak. Ik mag er toch vanuit gaan dat zij wel één schroefje kunnen missen :D


8. De behuizing kan weer dicht gemaakt worden, klik deze goed vast. De schroefjes dien je nog niet terug te steken; we gaan de laptop verderop weer open maken.

9. Draai de laptop weer terug om, klap 'm open en start 'm op.

Terug naar de inhoudsopgave


3. De driver
10. Windows start gewoon op, aangezien het de mSATA module nog niet herkend. Hier is deze driver nodig; accepteer enkel nog de license agreement en geef aan dat je geen gebruik wilt maken van de "Download manager" door op "No" te klikken.
11. Voer het programma uit en doorloop de installatie.
12. Voltooi de installatie door de laptop opnieuw op te starten.


Eens herstart gaan we beginnen met het clonen.

Terug naar de inhoudsopgave


4. Clonen
13. Download hiervoor dit programma ; Samsung Data Migration.

14. Pak dit .zip bestand uit naar bijv. het bureaublad en start de installatie.

15. Na de installatie start je het programma op:


16. Het programma herkent automatisch je HDD en je Samsung mSATA. Controleer de mediums voor de zekerheid en klik op start.


Het clonen duurt even.

17. Na het clonen sluit je de PC af.

Terug naar de inhoudsopgave


5. BIOS
18. Start de notebook terug op en druk als een gek op F2, zodat we in het BIOS terecht komen.


19. In het BIOS ga je naar het tabblad "Boot" en verander je de volgorde door naar de mSATA (SSD) te navigeren en met F5/F6 toetsen de SSD bovenaan te krijgen:
20. Sla de wijzigen op met de F10 toets en kies "Yes"


21. De laptop start opnieuw op, sluit 'm direct terug af.

Terug naar de inhoudsopgave


6. Zonder HDD
22. Draai de laptop weer om en haal de onderkant weer voorzichtig los.

23. Haal de HDD uit de laptop.

24. Plaats de behuizing weer terug.

25. Start de laptop op (dus zonder HDD, maar enkel met mSATA).

Wanneer de laptop goed opstart, ben je vrijwel klaar! Nu alleen de HDD nog terug plaatsen, formatteren en partitioneren:

Terug naar de inhoudsopgave


7. Mét HDD
26. Sluit de laptop weer af.

27. Haal de onderkant van de laptop er weer voorzichtig af.

28. Plaats de HDD terug.

29. Maak de laptop weer terug dicht (nog steeds geen schroefjes plaatsen).

30. Start de laptop weer op en kies weer F2; controleer in het BIOS dat de SSD nog steeds als eerste staat.

Terug naar de inhoudsopgave


8. Formatteren/verwijderen van de partities
31.Hier hebben we het laatste programma EaseUs Partition Master Free Edition voor nodig.

32. Installeer het programma volgens de volgende afbeeldingen; let namelijk op dat je geen onnodige rotzooi mee installeert:


33. Start het programma:


34. Kies voor "Partition Manager"


35. Binnen het programma selecteer je de partities die verwijderd dienen te worden en klik je op "Delete partition" aan de linker kant. Doe dit bij alle partities van de HDD.
Ik gebruik in dit voorbeeld een USB stick. Het principe is hetzelfde:
36. Nu maak je één (of meerdere) nieuwe partitie(s), door de "Unallocated" partitie te selecteren en te kiezen voor "Create partition" aan de linker kant:


37. Geef de partitie een naam en zorg dat NTFS geselecteerd is als "File System". Kies ook een "Drive letter". Standaard staat dit goed, evenals de grootte van de partitie. Wil je de HDD in meerdere partities indelen, dan dien je de "Partition size" aan te passen. Klik op "OK":


38. Klaar met partitioneren? Dan kies je voor "Apply", links bovenaan.


39. Sluit de PC weer af en steek de schroefjes terug.

40. Na een herstart kun je EaseUs verwijderen, of via het Taakbeheer - Opstarten het programma uitsluiten, zodat het niet met Windows mee opstart. Het programma kan namelijk reclame weergeven tijdens de werking ervan, dus ook wanneer deze enkel op de achtergrond draait.

Nu ben je klaar!

Terug naar de inhoudsopgave


9. Alternatieven
Deze tutorial kan ook gebruikt worden voor niet-Samsung mSATA modules. Ik ben er niet van op de hoogte of dezelfde software gebruikt kan worden, zoals Samsung Data Migration. Met het programma Macrium Reflect (de Freeware versie) is ook te clonen.

Ook zou je met behulp van een .iso file, een herstelstation (USB stick) of een Windows Live Drive de boel gereed kunnen maken, maar ik heb het bij clonen gehouden.
Wil je liever een bloatware-vrije laptop, dan adviseer ik bij de buurman een Windows 8.1 dvd te lenen of een .iso file van een of andere niet-hier-te-benoemen site te plukken.

Terug naar de inhoudsopgave


Mocht je nog vragen/opmerkingen hebben, dan hoor ik dat graag. Feedback is zeer welkom. Succes!

Deze tutorial is mede te danken aan de Tweaker JimmYvD _/-\o_