Facebook en haar eeuwig durende, eindeloze discussies

Door HetGezegde op donderdag 8 september 2016 20:31 - Reacties (4)
Categorie: Discussie, Views: 1.750

Gebruiken doe ik het niet zoveel meer: Facebook. Het is dat ik plots denk: oh ja, daar is ook nog een deel van mij aanwezig. Ook heb ik het nodig voor school - het is nu gelukkig (nog) vakantie.

Want het is het Facebookpubliek dat hier voor zorgt. Alleen de mooiste of verdrietigste momenten worden gedeeld, nagenoeg iedereen is like-geil en nieuwsartikelen van De Speld komen nog geloofwaardiger over. Ik heb het dan nog niet eens over de reacties op zulke artikelen gehad. In Nederland heeft iedereen een mening, althans dat zou zo moeten zijn. Maar ik ben van mening dat niet iedereen zijn mening zomaar moet geven. Soms (vaak) is het beter om 'm gewoon, netjes voor je te houden.

Dit artikel is vooral geschreven om de kriebels in m'n vingers weg te typen. Ik heb bij zulke "domme" (relatief) reacties elke keer weer de neiging mee te discussiren of juist een discussie aan te wakkeren. Elke keer weer ben ik blij dat ik het heb kunnen weerstaan. Vandaar dus dit gekrabbel met een knipoog. Lees gerust verder.


Even dieper in op het onlangs verschenen artikel van de NOS:
Moeder schrijft emotionele brief aan dief: geef mijn telefoon terug
https://www.facebook.com/nos/posts/1440805602601660

"Jij hebt al mijn herinneringen voor mijn dochters gestolen die voor jou geen waarde hebben, maar voor mij onbetaalbaar zijn." Dat schrijft een vrouw uit Zoetermeer aan een dief die haar van haar telefoon beroofde.

De brief hangt bij de parkeerplaats waar de dief toesloeg. Maandag was de moeder haar boodschappen aan het inladen toen plotseling haar tas werd gestolen. De dief zette de tas terug bij een bushalte, maar de telefoon was er toen al uitgehaald. Ook het geld zat er niet meer in.

"Dit doet erg veel pijn"

"Mijn geld mag je houden. Maar je hebt grote problemen veroorzaakt door mijn telefoon mee te nemen. Er staan erg veel foto's op van mijn mooie dochters en ook van mijn overleden dochter. Deze foto's heb ik alleen op mijn mobiele telefoon staan", aldus de moeder in de brief. "Anderhalf jaar met mooie herinneringen heb jij in een seconde kwijt gemaakt voor mij. Dit doet erg veel pijn."

De vrouw hoopt dat de dief de telefoon alsnog teruggeeft. Omroep West schrijft dat het gaat om een Samsung Note 4 in een lichtblauw hoesje.
Ik citeer en ik citeer zomaar een greep de reacties, waarbij vooral van het cursief gedrukte mijn broek afzakt :
Jan: Geef terug als je een gevoel heb voor deze moeder

Klaas: ja, die dief zal er mee zitten... 99% kans op een licht getinte en je weet hoeveel respect dat volk heeft.

Kees: Ik denk dat die licht getinten waar jij het over hebt meer respect hebben voor moeders dan jij ooit zult hebben. Racist.

Jan: Getint of niet blijf een vuile dief En dat kan niemand ontkennen
Karel: Da's ook heel erg dom. Je moet nooit belangrijke gegevens op je telefoon zetten. Altijd meteen naar je PC overzetten...

Aard: Tot ze jouw pc stelen

Sten: Mensen horen gewoon van je spullen af te blijven.

Henk: Als extra maatregel kan je voor jou belangrijke foto's enzo ook op een usb stick of externe hardeschijf zetten en goed opbergen. Als je pc dan gestolen wordt heb je die nog :)

Karel: Henk Ja, back ups moet je zowiezo maken... Maar heel veel mensen onderschatten de waarde van hun persoonlijke digitale archief...

Karel: Sten ja, als ze dat nou eens deden..Beetje dom commentaar.

Karel: Aard Minder makkelijk dan een telefoon jatten..
Jean-Marie: Hoe erg ook , die foto's hadden eigenlijk ook allang op een ding op geslagen moeten worden ... los van de diefstal, wat als je telefoon crashed, ben je het wederom kwijt... hoop op terug vondst van de tel , inclusief foto's

Paulo: blaming the victim?
Jaap: Ik ben bang dat de dief bij de telefoon allang al een hard reset heeft uitgevoerd en als me mevrouw een sd kaartje had die allang als is geformatteerd dus zo een oproep is helaas nutteloos

John: Wat nou als het om een i phone gaat, wat niet in aanmerking komt voor een sd kaart? Want bij een i phone heb je geen externe geheugen maar alleen een interne geheugen.

Jaap: Er staat toch duidelijk dat het om een samsung note 4 gaat

Jaap: En verder heb ik geen ervaring met apple maar als het goed is moet alles verwijderd zijn na een hard reset

Peter: Apple heeft een cloud waar (als je het aan hebt staan) alles op komt te staan.
Welk Apple apparaat ik ook pak en ik log in met mijn gegevens dan krijg ik precies dezelfde gegevens als dat ik had.
Dus als je je foto's is die cloud heb staan en krijg een nieuwe telefoon staan ze daar dus automatisch ook op.

Jaap: Ja dat heeft samsung ook maar dan moet dat wel aan staan
Tom: Dom, ze had een back-up moeten maken.

Arie: Jouw reactie is nog dommer

Tom: Een telefoon kan ook stuk gaan en je kunt m ook verliezen. En hij kan k gestolen worden. Drom moet je je foto's opslaan ergens anders. ( zeker als er foto's van je overleden kind opstaan)

Maarten: Helemaal mee eens, komt zovaak in het nieuws, men besteed geen aandacht aan het fatsoenlijk organiseren en back-uppen van bestanden / documenten / foto's..
"Dat gebeurt mij niet".. Totdat het wel gebeurt...

Cees: Tom brengt het een beetje bot, maar hij heeft gelijk. Het is niet de schuld van deze vrouw dat haar foto's kwijt zijn (hopelijk tijdelijk!) maar feit is dat het eenvoudig had kunnen worden opgevangen. Niet een gevalletje eigen schuld, wel een waarschuwing voor iedereen die waardevolle foto's enkel digitaal op n plek heeft opgeslagen.

Pim: Niet iedereen weet hoe dit moet. Beetje zeggen dat mevrouw dom is is ook wat kort door de bocht. Mijn moeder (62) heeft sinds een week voor het eerst een smartphone en zou niet eens weten wat een backup is. Gewoon handen af van andermans spullen.

Tom: Ja , sorry, ik bedoel het niet lullig, maar ze had deze foto's op vele manieren kwijt kunnen raken, dus het was niet verstandig om ze enkel op die kwetsbare telefoon te laten staan....

Sjaak: Zo is dat, Pim!
Pjotr: Ik stoor me erg aan hoe er tegenwoordig door mensen word gereageerd. Foto's hadden er al af moeten zijn, dom dit dom dat. Nee, die telefoon had niet gejat mogen worden.
Meisje in tent aangerand. Dom dit dom dat. Nee, zo'n viezerd moet er gewoon van afblijven.
Achterlijk dat je als slachtoffer je mag gaan verantwoorden!!!!!

Ollie: Het is meer n n - aanranding door wildvreemden is iets zeer uitzonderlijks en je kan je daar nauwelijks op voorbereiden, of je moet al een kuisheidsgordel monteren. Je telefoon gejat zien worden, of zelf verliezen, niet. Ze moesten er met hun vieze poten vanaf blijven, maar die vrouw had dus wel degelijk een backup moeten maken.

Pjotr: Maar om dat nu in 100 reacties te vermelden. Ik denk dat ze zich dat allang realiseert dat hoeft ze van niemand meer te horen. Wat dan over blijft aan reacties zouden steunbetuigingen en tips moeten zijn. Mijns inziens
Ik vraag me af: hoe komen zulke mensen nog aan een baan? Hoe houden ze hun vrienden de vriend? Zomaar klakkeloos je mond opentrekken in het "slegtstste Neederlants" ooit gehoord/gezien draagt hier niet aan bij. Alles is vindbaar op het internet, zo ook je reacties onder openbare nieuwsartikelen. Daarnaast is het gewoon schaamtevol wanneer je mening vol typfouten staat. Zo eens een enkele kan iedereen overkomen, maar vaak lijkt het op eerder op lettersoep. Of is de gemiddelde Facebooker dusdanig onwetend? Misschien boeit het ze niet? IDK.

Daarnaast is zowel de dief verkeerd als de mevrouw in kwestie. Waarom laat je je telefoon in je boodschappentas zitten? Hoort die niet (iets veiliger) in je handtas of broekzak? Wellicht in je BH? Belangrijke foto's zet je op meerdere plaatsen. Print ze uit, stuur ze door, zet ze op de mail of in de cloud. Back-uppen. Stel dat je telefoon uit je handen glijdt tijdens het zoeken naar de Karvan Cevitam *pats* - kans is aanwezig dat je dan ook je foto's kwijt bent. En dan is het plots de schuld van Henry John Heinz?

Houd uw mening voor u. En maak back-ups. Zeker van zulke belangrijke gegevens. En leer begrijpend lezen en doe even wat meer moeite om foutloos te typen. Maakt het voor iedereen overzichtelijker.

Ik kan nog prima slapen hoor.

Aloa.

Volgende: Gratis winkelen mogelijk door foutief ruilsysteem? 11-'16 Gratis winkelen mogelijk door foutief ruilsysteem?
Volgende: Democratisch Zwarte Piet 11-'15 Democratisch Zwarte Piet

Reacties


Door Tweakers user Jape, donderdag 8 september 2016 20:42

Ik krijg er altijd dit gevoel bij https://xkcd.com/386/

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 8 september 2016 21:06

Tja, de George Carlin quote nog maar eens:

'Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.'

Door Tweakers user 19JM81, vrijdag 9 september 2016 08:58

Ben tijd geleden met Facebook gestopt, wat een dommigheid op dat platform!! Ik irriteerde me daar gewoon teveel aan!

Door Tweakers user MrJayMan, zondag 11 september 2016 22:20

het is heel menselijk om je mening te delen in een lopende discussie. als het gros van de deelnemers bestaat uit kappers en telefoonschoonmakers dan zal de discussie in de regel oppervlakkig en onsamenhangend zijn.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier n aanmaken.