Democratisch Zwarte Piet

Door HetGezegde op dinsdag 17 november 2015 07:30 - Reacties (41)
Categorieën: Discussie, Sinterklaas, Views: 3.101

# Wij wonen in een democratie
De betekenis van een democratie volgens Wikipedia:
"In een democratie is de voltallige bevolking soeverein en is alle autoriteit gebaseerd op de (minstens theoretische) instemming van het volk. Deze bestuursvorm is gebaseerd op het menselijke gelijkheidsideaal. Als iedereen vrij en gelijk in rechten en plichten geboren is (zoals in het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat) dan heeft ook niemand méér recht dan een ander om bepaalde wetten vast te stellen of beslissingen te nemen. Het implementeren van die theorie in de politieke praktijk is vaak niet eenvoudig en kent vele aspecten."

Ik haal in deze quote specifiek het volgende aan: "...dan heeft ook niemand méér recht dan een ander om bepaalde wetten vast te stellen of beslissingen te nemen."

# Hoe gaat het kinderfeest verder...?
Nu even terugkomend op een deel van de titel van deze blog: Zwarte Piet en daarmee ook Sinterklaas en het gehele kinderfeest. Want wat gaat daar nu mee gebeuren?
Jaren wordt er "ja" en "nee" geroepen.
Jaren wordt er "racisme" en "niet zo aanstellen" geroepen.
Jaren lang niets anders dan niet-onderbouwde gezever. Er wordt zomaar wat geroepen, zonder kennis van zaken (dit langs beide kanten). Om erbij te horen, om aandacht te krijgen en om alsof te doen dat je ergens vanaf weet, puur omdat een ander het zegt. Of juist om expres een nutteloze discussie uit te lokken.
Afijn, we bereiken hier niets mee. Enkel meer gezeur en gehaat.

# Ik was blij...
Ik ben zo blij dat ik het Sinterklaas feest in zijn glorie heb mee mogen maken. Toen had je gelukkig nog geen intocht van Sinterklaas met een demonstrerende menigte welke voor of tegen Zwarte Piet was.
Daarbij moet ik zeggen dat ik het eeuwig zonde zou vinden als mijn kinderen (ooit, later) naar de intocht van Sinterklaas kijken en op de achtergrond een menigte "Weg met Zwarte Piet!" of "Zwarte Piet is welkom!" horen joelen. "Maar pappa, waarom is Zwarte Piet niet welkom dan? Hij komt toch met kadootjes?" "Tja..."

# I DON'T GIVE A FUCK
Of het nu Zwarte-, bruine-, oranje-, stroopwafel- of ijslolly Pieten zijn met een Sinterklaas op een paard of ezel, I DON'T GIVE A FUCK. Ik houd van dit mooie kinderfeest; het is een traditie welke hoe dan ook in ere gehouden moet worden, mét of zonder veranderingen.
Want wat lijkt het me heerlijk om mijn kinderen over een paar jaar zoet en voor de gek te houden. Maar, zoals het er nu naar uit ziet, gaat dit niet gebeuren. Eindeloos gezeik.

# Democratische oplossing
Terug naar de democratie waar wij in alle vrijheid in leven. Niemand heeft het recht bepaalde (landswaardige) beslissingen in zijn/haar eentje te nemen. Niemand.
Er zijn mensen die zich druk maken om het (voort)bestaan van Zwarte Piet; de voor- en tegengangers. Ik niet. Ik lig niet wakker van Zwarte Piet, ik lig wakker van het voortbestaan van dit heerlijke kinderfeest. Dus ik heb een voorstel, en hier volgt mijn TV-format:

TV-stem:
"Kijk vanavond om 19.00 uur naar het ontstaan van de Sinterklaas traditie, gevolgd door het Zwarte Pieten debat met de voor- en tegenargumenten over het voortbestaan van Zwarte Piet en wellicht het Sinterklaasfeest om 19.30 uur op Nederland 2"


Een half uur wordt uitgelegd hoe de traditie is ontstaan, zodat de feiten op tafel liggen.

Hierna volgt een debat (zoals bijv. het Lagerhuis-debat) over Zwarte Piet, de Goedheiligman en de gehele traditie. Netjes en gestructureerd mogen de voor- en tegenstanders van deze hele discussie hun mening met argumenten onderbouwen.
Het hele Nederlandse volk heeft hierna een goed beeld en kan (als het goed is) een eigen mening vormen.

Stembiljetten worden uitgedeeld, zoals ook het geval is tijdens een Politieke verkiezing. Elke Nederlander met stemrecht (18+, vaste inwoner) mag stemmen zoals we dit tijdens de verkiezingen doen. Stembiljetten mogen alleen niet uitgewisseld worden om te voorkomen dat ze verkocht worden. Democratisch. Lijkt me een goede oplossing. Een eerlijke uitkomst waar iedereen zich in moet kunnen vinden; het is immers de stem van het volk.
Blijkt daar dan een Zwarte Sint op ooievaar en hamburger Piet uit te komen; geen probleem, want de uitkomst is democratisch beslist.

Hopelijk kunnen we allemaal weer genieten van dit kinderfeest zoals het bedoeld is. Het gaat niet om de kleur van de Pieten of het paard van de Sint, het gaat om het kinderfeest, om de lieve kindjes: een stukje uit onze eigen jeugd.

Dit format is overigens gratis te gebruiken.